Hoe kan ik mijn bedrijfspand financieren?
De zakelijke financieringswereld maakt de laatste jaren veel veranderingen door. Banken hebben hun monopoliepositie als kredietverlener door allerlei nieuwe alternatieven op de markt verloren. Dat betekent voor ondernemers een aanzienlijke verbetering van de mogelijkheden om een bedrijfspand te financieren.
Vanuit de ogen van de financier gaat het bij de financiering van het MKB om kleine bedragen. Zo’n 95% van de kredietaanvragen is kleiner dan € 1.000.000 en 85% van de kredietaanvragen is zelfs kleiner dan € 250.000,- . Veel aanbieders hebben daarom een standaard aanbod. Hoewel de traditionele financier (vaak een bank) de financiering meestal als relatief klein ziet, is dit voor u als ondernemer toch een grote stap.
Door de toename van het aantal financiers zijn er toch meer mogelijkheden dan u wellicht denkt. Daarbij zijn er ook partijen die wel waarde hechten aan persoonlijk contact en met u willen kijken naar een passende manier om uw bedrijfspand te financieren.
Financiers:
Om een bedrijfspand te kopen, kunt u grofweg bij de volgende partijen terecht:
- Nederlandse banken (groot);
- Nieuwe financieringspartijen actief op de markt;
- Crowdfunding;
- Private investeerders.
Soms is ook een combinatie van financiers mogelijk. Dat noemen we ook wel stapelen.
Wat kan ik lenen om een bedrijfspand te kopen?
Hoeveel hypotheek u kunt krijgen voor uw bedrijfspand is afhankelijk van twee factoren:
- Hoe financieel sterk uw bedrijf is;
- Het type bedrijfspand dat u koopt.
Standaard gaan veel financiers uit van 70-80% financiering, maar 90% tot 100% financiering is ook mogelijk. De hoogte hangt sterk af van uw specifieke situatie. Wilt u maar voor een klein deel van de waarde van uw bedrijfspand een hypotheek? Dan zorgt dat direct voor betere voorwaarden en een lagere rente.
Looptijd
Veel financiers gaan bij de financiering van een bedrijfspand voor de bepaling van de aflossing standaard uit van een 20-jarige looptijd. In de praktijk komen meer variaties voor, waarbij in sommige gevallen aflossingsvrij financieren ook tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast zien we dat traditionele banken los van de aflossingsdruk, die bijvoorbeeld op 20 jaar staat, ook kijken naar de juridische looptijd van een bedrijfspand hypotheek. In de praktijk zien we dat deze juridische looptijd steeds korter wordt en soms nog maar 5 jaar is (NB: in deze 5 jaar hoeft u niet de hele lening terug te betalen, aangezien de aflossingsdruk op 20 jaar staat).
Door bovenstaande begrijpen we dat het voor ondernemers behoorlijk ingewikkeld is om binnen alle mogelijkheden de juiste weg te vinden. Zeker als u weet dat het ook mogelijk is om financieringsbronnen te combineren.
Bij de Financieringsfabriek hebben we toegang tot meer dan 200 geldverstrekkers, waaronder banken en alternatieve financieringsvormen. Dankzij onze goede contacten, weten we de weg naar de interessantste en aantrekkelijkste financieringsvorm te vinden. Door hoge volumes kunnen we bovendien de scherpste rente voor uw bedrijfspand hypotheek bedingen.
Contact opnemen