Ondernemers hebben voldoende kapitaal nodig om aan de dagelijkse verplichtingen te kunnen voldoen. Wat hieraan nodig is wordt 'werkkapitaal' genoemd. De hoogte van het werkkapitaal wordt bepaald door het verschil tussen vlottende activa / passiva.
Zoals gezegd wordt de hoogte van het werkkapitaal bepaald door het verschil tussen de vlottende activa en vlottende passiva. Om de toekomstige behoefte aan werkkapitaal te bepalen zijn er diverse hulpmiddelen:
Ratio's / verhoudingsgetallen:
Alle genoemde ratio's geven je een gevoel over de ontwikkeling van het werkkapitaal door de jaren. De ratio's kunnen helpen bij een voorspelling van de toekomst.
Prognoses:
Als ondernemer kun je de hoogte van je werkkapitaal op een aantal manieren zelf beïnvloeden. Hoe?
Tot slot maken betalingsafspraken ook onderdeel uit van het werkkapitaal. Soms moet er een betaling gedaan worden om de inkoop op transport te krijgen. Kortom: werkkapitaal is het smeermiddel om je bedrijf draaiende te houden.
Een krediet is van oudsher de meest bekende vorm om werkkapitaal te financieren. Banken zijn echter niet royaal met het verstrekken hiervan. In de markt zijn er door de jaren heen diverse alternatieven gekomen.
Enkele voorbeelden van bedrijven/sectoren die veelal te maken hebben met werkkapitaalfinancieringen zijn:
De groothandel koopt producten en goederen in bij producenten & leveranciers en verkoopt deze aan klanten in een zakelijke omgeving (B2B). De groothandel krijgt dan te maken met het aanhouden van voorraden om snel en adequaat te kunnen inspelen op de vraag bij klanten en openstaande vorderingen op klanten (debiteuren).
Om deze voorraad- en debiteurenpositie te kunnen opvangen is een financiering in de vorm van een rekening courant krediet en eventueel factoring als oplossing gewenst.
Een uitzendorganisatie is evenals een groothandel werkzaam in B2B omgeving. Er is vaak een mismatch tussen de betaaltermijnen van de klanten en de maandelijkse (of een andere periodieke) betaling van het personeel. Zeker bij de grotere uitzendorganisaties kan dit in de miljoenen lopen en is een werkkapitaal oplossing noodzakelijk. Factoring is hierbij een veel gekozen vorm.
Een logistieke dienstverlener heeft net als een uitzendorganisatie te maken met maandelijkse betalingen van het personeel en andere vaste lasten zoals bijvoorbeeld de lease van transportmiddelen. Indien de betaling op bijvoorbeeld 60 dagen (2 maanden) staat, dan is er behoefte aan werkkapitaal. Indien er naast transport ook faciliteiten als warehousing worden aangeboden (met de maandelijkse betaling van huur of rente en aflossing) dan kan de mismatch tussen inkomende en uitgaande betalingen nog groter worden.
Door de jaren heen is de diversiteit aan oplossingen aanzienlijk groter geworden. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan helpen we u graag bij het vinden van de optimale oplossing voor uw bedrijf.