Wijziging puntentelling in de verhuurmarkt

Geschreven op
8/2/2022

Wijziging puntentelling in de verhuurmarkt

Geschreven op
9/2/2022
Het onderscheid tussen de sociale en vrije huurmarkt wordt in Nederland gemaakt door het puntentelling systeem.

De Nederlandse woning verhuurmarkt maakt onderscheid in een sociale (gereguleerde) en een vrije huurmarkt. Het onderscheid wordt bepaald door het puntentelling systeem.

Op dit moment bestaat de puntentelling uit grofweg 3 onderdelen.

  • De afmetingen/kwaliteitsniveau van de ruimtes
  • Het energielabel
  • De WOZ-waarde

De maximale huurprijs voor een sociale woning bedraagt in 2022 € 763,47. Komt de puntentelling hoger uit dan 142 punten, dan val je voor de verhuur van de woning in de vrije sector.

Door het oplopen van de WOZ-waardes de laatste jaren vallen huizen al snel in de vrije sector. Minister Ollongren wil nu een rem op het WOZ-aandeel van de puntentelling zetten, omdat de krappe woningmarkt de WOZ-waardes sterk heeft doen stijgen. De minister heeft in november 2020 het ontwerpbesluit tot wijziging van het woningwaarderingsstelsel (WWS) gepubliceerd, waarin het aandeel van de WOZ-punten wordt gemaximeerd tot 33%.

Afhankelijk van het energielabel / energiezuinigheid en het afwerkingsniveau wordt verwacht dat de afmeting van een gemiddelde woning dan minimaal 60-65 m2 moet zijn om nog voldoende punten te halen om in de vrije sector te kunnen blijven verhuren. Alhoewel hier ook uitzonderingen op mogelijk zijn als u bijvoorbeeld een kleine woning heeft met een heel goed energielabel en/of een luxe afwerkingsniveau.

De WOZ-beperking is nog niet ingevoerd, en ligt nog steeds bij de Raad van State voor advies. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer de maatregel wordt ingevoerd.

Weten hoe u hierop kunt anticiperen? Neem contact op met Financieringsfabriek via onderstaand contactformulier.

meer nieuws

Lees nog meer van onze nieuws artikelen: