Investeren in vastgoed nog steeds rendabel?

Geschreven op
27/9/2021

Investeren in vastgoed nog steeds rendabel?

Geschreven op
27/1/2022
De koopprijzen stijgen maar de huurprijzen blijven stabiel. Hoe kan ik nog rendement maken met investeren in vastgoed?

Ruim 6 jaar geleden begonnen de eerste banken weer met het financieren van verhuurd onroerend goed aan beleggers, de zo genoemde verhuurhypotheken. Inmiddels is het landschap van financiers aanzienlijk uitgebreid. De financierbaarheid van commercieel vastgoed heeft mede als driver gezorgd voor een aanzienlijke groei van de sector de laatste jaren. De marktfactoren zijn daarbij inmiddels wel aanzienlijk veranderd. Zo is de gemiddelde huizenprijs gestegen van €230.000,- (in 2015) naar ca. €410.000,- (in 2021). Daarnaast wordt de huurmarkt de laatste maanden door de overheid beïnvloed om zo de inmenging van beleggers op de vastgoedmarkt af te remmen. Huurprijzen stijgen hierdoor minder hard dan de koopsommen waardoor het rendement onder druk staat. De vraag blijft dan ook: hoe kan ik nog rendement maken met investeren in vastgoed?
 
Hieronder enkele tips voor een rendabele investering:  

  • Koop goed in. Wellicht een open deur, maar kwalitatief goed onroerend goed is op lange termijn een betere investering. Investeren in duurzaamheid, verbeteren van het energielabel naar C of hoger, loont daarbij.
  • Rendement kun je op twee momenten behalen. Gedurende het bezit door huurstromen en bij verkoop door waardestijging. Waardestijgingen kunnen er voor zorgen dat je overall toch een goed rendement maakt. Waardedaling daarentegen kan je rendement natuurlijk ook fors onder druk zetten. De vraag is nu in hoeverre de waarde van woningen nog verder gaat stijgen in de komende x jaar.
  • Zorg voor spreiding waardoor overall het risico in de portefeuille verlaagd wordt en een lagere rendementseis acceptabel wordt. Spreiding kun je natuurlijk creëren door simpelweg meer panden te bezitten. Spreiding kan ook gerealiseerd worden door diversiteit in typen vastgoed zoals woningen, projectontwikkeling en zakelijke panden; maar ook door in verschillende regio’s of zelfs landen te investeren.
  • (Her)financier nu tegen een lagere rentevergoeding. Doordat er nog veel geld beschikbaar is en het aantal aanbieders toeneemt, dalen de rentes nog steeds. Hierdoor kan (her)financieren nu interessant zijn en u tevens meer zekerheid geven naar de toekomst (vanwege lagere kapitaallasten). Binnen de dalende rentemarkt voor verhuurhypotheken kan er nog eens extra korting verkregen worden bij de financiering van duurzame woningen (A of B label).


Vragen?

Neem gerust contact op met Willem Schiffers! 06-20223220

meer nieuws

Lees nog meer van onze nieuws artikelen: