De hoge inflatie leidt tot een sterke stijging van de rente

Geschreven op
13/4/2022

De hoge inflatie leidt tot een sterke stijging van de rente

Geschreven op
13/4/2022
Het kan niemand ontgaan zijn dat de (kapitaalmarkt)rentes de afgelopen maanden hard opgelopen zijn. Een belangrijke drijfveer achter de stijging van de rente is de sterk gestegen inflatie. De stijging van de grondstofprijzen, mede als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, leidt tot algehele prijsstijgingen. In maart 2022 waren de prijzen van consumentengoederen- en diensten 9,7% duurder dan een jaar eerder aldus het CPB.

De opgelopen kapitaalmarktrente leidt (logischerwijs) ook tot een stijging van de rente op verhuurhypotheken. Aanbieders van deze verhuurhypotheken hebben de rentes de afgelopen weken systematisch verhoogd met in sommige gevallen 0,5-0,6%. Hiermee lijkt het dieptepunt in de rente, vooronbepaalde tijd, achter ons te liggen.

Ondanks de stijging van de rente zien we wel dat er nog steeds rendement op het eigen vermogen gemaakt kan worden bij beleggingen in vastgoed. Uiteraard is dat sterk afhankelijk van de mogelijkheid om een objectgoedkoop aan te kunnen kopen. Bijgevoegd een vereenvoudigd voorbeeld van de effecten van een stijging van de rente met 0,5%.

Als gevolg van de rentestijging neemt het rendement op de eigen inleg af, maar zoals het vereenvoudigde voorbeeld aangeeft is er nog zeker een acceptabel rendement te maken.

Wilt u graag meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

meer nieuws

Lees nog meer van onze nieuws artikelen: