Wat is een bedrijfshypotheek?

Geschreven op
11/9/2018

Een bedrijfshypotheek is een manier om de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand te financieren. Een bank of andere geldverstrekker verstrekt een hypotheek op het zakelijke pand en u ontvangt de bijbehorende lening. De gemiddelde looptijd van dit type lening is 20 jaar. In de praktijk hangt de hoogte van de lening af van de waarde van het pand, die wordt bepaald door o.a. de locatie, de courantheid (is het pand makkelijk te verkopen), de ouderdom (status onderhoud? Energielabel?) en uiteraard het type bedrijf dat het pand bezit en gebruikt (eventueel als huurder).

Voordelen bedrijfshypotheek

De aanschaf of verbouwing van een bedrijfspand betekent dat u investeert in een (potentiële) waardestijging van het onroerend goed. Vaak zijn de lasten dan lager dan wanneer u een pand huurt. Ook biedt een eigen pand de mogelijkheid tot afschrijving.

Bedrijfshypotheek vergelijken

Het gaat bij het vergelijken van een passende bedrijfshypotheek vooral om de manier van financieren. Er zijn in de praktijk twee veelvoorkomende varianten:

  1. De meeste financiers baseren hun beslissing om wel of geen offerte uit te brengen op de prestaties van het bedrijf en de marktomstandigheden waarin het opereert. Dit is vervolgens ook bepalend voor de hoogte van het tarief.
  2. Een andere groep financiers kijkt meer naar het object: wat is de getaxeerde waarde en welk deel daarvan is maximaal te financieren.

Bedrijfshypotheek berekenen

Veel banken houden in hun beoordeling rekening met de huisvestingslasten die een bedrijf voorafgaand aan de aankoop of verbouwing heeft. Dit is een goede maatstaf voor de mate waarin een nieuwe financiering terugbetaald kan worden. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken wat de huur is die een bedrijf gedurende langere tijd betaald heeft.

De berekening van een bedrijfshypotheek is uiteindelijk afhankelijk van veel factoren en daarmee is elke situatie uniek. Laat u daarom goed informeren en bijstaan door deskundige adviseurs. Dit kan in u in de praktijk een aanzienlijk rentevoordeel opleveren!

Financieringscheck

Heeft u onze financieringscheck al ingevuld? Hiermee toetst Financieringsfabriek vrijblijvend de haalbaarheid van uw aanvraag. Indien gewenst begeleiden wij u bij het aanvraagproces van uw bedrijfshypotheek.

Meer kennis

Lees nog meer van onze kennis artikelen:

Geschreven op
19/9/18
De 4 belangrijkste aandachtspunten bij het financieren van verhuurde bedrijfspanden
Wij bemiddelen regelmatig vastgoedbeleggers die op zoek zijn naar een passende vastgoedlening (marktconforme zakelijke rente- en aflossingscondities). Ze zien een mooi bedrijfspand te koop staan waar één of meerdere bedrijven als huurder in aanwezig zijn. Vaak gehoorde opmerking is dan “mijn geld levert bij de bank niets meer op, tijd om ook op andere manieren rendement te maken”.
Lees verder
Geschreven op
19/9/18
Het rentepercentage van uw bedrijfsfinanciering bij uw bank verlagen? Het kan!
Ontdek hoe banken tijdens de looptijd redeneren bij het aanpassen van rentecondities op basis van risico-modellen en hoe je daar als ondernemer zelf invloed op kunt hebben.
Lees verder
Geschreven op
19/9/18
Het risico van te veel financiering!
Jawel hoor! De geldverstrekkers willen weer verstrekken, de economie draait op volle toeren en de rente is nog laag. Waarom zou u geen geld gaan lenen als onderneming om uw plannen te realiseren?
Lees verder