Financiering van vastgoed? Maak gebruik van deze 5 tips

Geschreven op
29/10/2018

Financiering van vastgoed? Maak gebruik van deze 5 tips

Geschreven op
27/1/2022
Voordat u besluit om een beleggingspand te kopen, wilt u zeker weten dat het rondkrijgen van de financiering geen obstakels oplevert. De volgende tips gaan u in de voorbereiding helpen om de juiste stappen te zetten. Hierdoor stijgt de kans op een gunstige hypotheek en ook het verwachte rendement op uw investering!‍

1. Onderzoek de waarde van het object zoals deze in verhuurde staat kan worden afgegeven.

Wij merken in de praktijk vaak dat klanten de verkoopprijs hanteren als waarde van het pand. Er wordt dan bijvoorbeeld verwezen naar de verkoopinformatie. Dit is echter niet de waarde van het pand zoals een geldverstrekker die hanteert als onderpand. Wanneer een pand wordt verhuurd daalt in de praktijk de waarde van een pand.

Daarom adviseren wij om bijvoorbeeld te gaan praten met verhuurmakelaars over de te verwachten / gangbare huurstromen. Een andere optie is om te bekijken of bestaande huurcontracten (als het pand op dit moment wordt verhuurd) ingezien mogen worden.

Financiers hanteren de waarde in verhuurde staat als uitgangspunt voor het bepalen van het bedrag dat zij willen financieren. Daarmee wordt ook duidelijk welk bedrag aan eigen inleg wordt verwacht van u.

2. Weet waar u als consument op wordt gecontroleerd

Bent u consument (en dat bent u in de regel zodra u minder dan 5 verhuurde panden in bezit heeft), dan wordt niet alleen gekeken naar de huuropbrengst, maar ook naar de verhouding tussen uw privé inkomsten en schulden (bijv. loondienst inkomen en eigen woning hypotheek). Hoe ziet de verhouding privé inkomsten t.o.v. privé schulden er bij u uit?

3. Weet wanneer het verstandig is om te spreiden.

Wanneer u (relatief) veel eigen geld heeft, overweeg dan om te spreiden door niet één maar meerdere panden aan te kopen. In verband met de huidige rentestand levert dit meer rendement op.

4. Begin tijdig met het financieringstraject.

Zelfs gespecialiseerde vastgoedbanken hebben vrij veel tijd nodig om een dossier compleet uit te werken totdat er een offerte uitgebracht kan worden. Een gemiddelde doorlooptijd van 6 weken is niet ongebruikelijk.
Ook vanwege dit tijdsaspect kan het zinvol zijn om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Natuurlijk ook om financieringsvoorwaarden zoals het rentepercentage met elkaar te vergelijken.

5. Zorg voor goede begeleiding!

Een onafhankelijke partij is in staat om het gehele aanbod van geldverstrekkers te overzien. Een professionele analyse van de onderneming, de branche en de kansen van een investeringsvraagstuk leiden vaak tot een betere presentatie van de aanvraag. Hiermee vergroot u de kans op scherpere rente- en aflossingscondities. Financieringsfabriek laat al geruime tijd zien dat ze hier voor haar klanten uitstekende resultaten mee behaalt.


meer nieuws

Lees nog meer van onze nieuws artikelen: