Hoe krijg ik de beste voorwaarden en condities van mijn bank?

Om de beste voorwaarden van je bank te krijgen zijn er een aantal zaken die je kunt doen:

  • Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg dat je je financiële situatie goed kent en een sterk bedrijfsplan hebt.
  • In je cijfermateriaal kun je trucjes toepassen die effect hebben op de rente en condities van die financieringspartij:
    • Zorg voor een zo hoog mogelijke eigen vermogenspositie/ solvency ratio in je balans. Dit kun je beïnvloeden door bijvoorbeeld herwaarderingen van activa of leningen van derden of van de ondernemer zelf achter te stellen t.o.v. de financier.
    • Let op balansdata (31-12) op je werkkapitaal! Bijv. door voorraad nog te gelde te maken in december. Verhoudingen in netto werkkapitaal die de banken meewegen kun je hierdoor beter presenteren.
  • Onderpand heeft veel impact op de condities van leningen. Stel je hebt onderpand in privé of bij familie die dit in wil zetten, kan dit veel impact hebben.
  • Leg je aanvraag bij meerdere partijen neer. De markt van financiers is niet zo transparant. Zorg dat je meerdere ijzers in het vuur hebt.
  • Laat direct bij de start merken aan de verschillende financieringspartijen dat je de financieringsaanvraag bij meerdere partijen hebt neergelegd.
  • Actief onderhandelen is belangrijk. Wees duidelijk over je wensen en leg uit waarom deze redelijk zijn, gelet op je financiële situatie.

Maar last but not least!: Natuurlijk moet je kijken naar het renteniveau, maar er is meer: aansprakelijkheid privé of van meerdere BV’s, looptijd van de lening, afsluitkosten, aflossingsniveaus, extra aflossingsopties en boeterentes bij extra aflossingen.

Wij kijken verder als je huidige bank niet meebeweegt. Dit houdt hen scherp en kan leiden tot betere voorwaarden. Voor meer specifiek advies en ondersteuning, neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Is je vraag nog onbeantwoord?

Neem contact met ons op. We staan klaar voor al je vragen.

Neem contact op