Je bedrijf groeit snel, maar je huisbank komt niet mee in de financiering van je werkkapitaal. Je facturen lopen op, klanten betalen pas na 30 tot 60 dagen en je moet zelf je leveranciers betalen. Dit knellende liquiditeitsprobleem kan je groei belemmeren. Zonder voldoende werkkapitaal loop je het risico dat je kansen mist of zelfs in financiële problemen komt. Gelukkig zijn er slimme financieringsoplossingen die je bedrijf wél vooruit helpen.

Hoe krijg je inzicht in je werkkapitaal?

De eerste stap naar een stabiel werkkapitaal is inzicht. De hoogte van het werkkapitaal wordt bepaald door het verschil van de vlottende activa en de vlottende passiva. Om de toekomstige behoefte aan werkkapitaal te berekenen zijn er diverse hulpmiddelen:

  • Current en quick ratio: vlottende activa gedeeld door de vlottende passiva. Bij de quick ratio worden de voorraden niet meegenomen. Is de ratio > 1 dan heb je een positief werkkapitaal. Bij een ratio < 1 een negatief werkkapitaal.
  • Voorraadtermijn: gemiddelde voorraad gerelateerd aan de inkoop.
  • Debiteurentermijn: gemiddelde debiteurenstand gerelateerd aan de omzet.
  • Crediteurentermijn: gemiddelde crediteuren gerelateerd aan de inkoop.

Een gedetailleerde liquiditeitsprognose helpt je om je kasstromen te beheren en tijdig tekorten te signaleren. Breng je openstaande facturen, betalingsverplichtingen en toekomstige inkomsten in kaart. Dit geeft grip op je financiële situatie en helpt bij het bepalen van de juiste financieringsoplossing. Met een goed inzicht in je liquiditeit kun je beter inspelen op groei en seizoensgebonden schommelingen zonder in de knel te komen.

Welke financieringsopties heb je?

Wil je je werkkapitaal versterken? Er zijn meerdere financieringsopties mogelijk:

  • Zakelijk krediet/kortlopende lening: Een reguliere zakelijke lening met een korte looptijd van meestal 24 maanden voor tijdelijke werkkapitaalbehoeften.
  • Asset-Based Lending: Heb je veel liquide middelen vastzitten in assets? Overweeg dan asset-based lending. Een lening waarbij je vaste activa zoals machines, voertuigen of voorraden als onderpand gebruikt.
  • Factoring: Wil je snel cash vrijmaken? Dan is factoring een slimme oplossing. Directe uitbetaling van openstaande facturen om je cashflow te verbeteren.
  • Achtergestelde lening: Extra financiering zonder directe druk op je cashflow.
  • Aandelenkapitaal: Uitgifte van nieuwe aandelen.

Kortom, genoeg mogelijkheden voor het financieren van werkkapitaal. Elke onderneming is anders en vraagt om maatwerk. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste oplossing. Neem contact op met ons op.

Meer weten over werkkapitaal financieren?

Weten of een financieringsaanvraag haalbaar is? Doe de financieringscheck!

Doe de check