Het risico van te veel financiering!

Geschreven op
19/9/2018
Jawel hoor! De geldverstrekkers willen weer verstrekken, de economie draait op volle toeren en de rente is nog laag. Waarom zou u geen geld gaan lenen als onderneming om uw plannen te realiseren?

Echter daar waar financiering met vreemd kapitaal in de vorm van leningen tot een gunstig hefboomeffect moet leiden voor de onderneming is er natuurlijk ook een keerzijde. Met onderstaande tabel laten we dat rekentechnisch zien:

Cash flow analyse

Hoe ontstaan deze grote verschillen die het verschil tussen continuïteit en faillissement kunnen betekenen?

  • Resultaten zijn vaak sterk afhankelijk van de conjunctuur. Een dergelijke schommeling zoals hier gepresenteerd is geen uitzondering.
  • In een laagconjuncturele situatie c.q. liquiditeitstekorten worden vervangingsinvesteringen deels uitgesteld.
  • De aflossingsniveaus op leningen schommelen niet mee met de conjunctuur. Deze zijn star.
  • Wanneer u niet aan uw aflossingsverplichtingen kunt voldoen gaat het rentepercentage omhoog. Geldverstrekkers prijzen hun hogere risico’s dan vaak in.
    Het verschil van 400 extra eigen vermogen in plaats van 400 extra financiering is hier dus cruciaal.

Waarom zouden wij van Financieringsfabriek de keerzijde van een bedrijfsfinanciering willen benadrukken? Eigenlijk is dat heel eenvoudig: omdat er ook weer een keer een laagconjunctuur ontstaat en de leningen die u nu afsluit dan niet afgelost zijn!

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Meer kennis

Lees nog meer van onze kennis artikelen:

Geschreven op
15/10/18
De 4 belangrijkste aandachtspunten bij het financieren van verhuurde bedrijfspanden
Wij bemiddelen regelmatig vastgoedbeleggers die op zoek zijn naar een passende vastgoedlening (marktconforme zakelijke rente- en aflossingscondities). Ze zien een mooi bedrijfspand te koop staan waar één of meerdere bedrijven als huurder in aanwezig zijn. Vaak gehoorde opmerking is dan “mijn geld levert bij de bank niets meer op, tijd om ook op andere manieren rendement te maken”.
Lees verder
Geschreven op
15/10/18
Het rentepercentage van uw bedrijfsfinanciering bij uw bank verlagen? Het kan!
Ontdek hoe banken tijdens de looptijd redeneren bij het aanpassen van rentecondities op basis van risico-modellen en hoe je daar als ondernemer zelf invloed op kunt hebben.
Lees verder
Geschreven op
15/10/18
De​ ​11​ ​signalen​ ​om​ ​een​ ​slechte​ ​tussenpersoon​ ​voor​ ​uw​ ​bedrijfs-​ ​of​ ​vastgoedfinanciering​ ​te herkennen!
Ja, we kunnen ook kritisch zijn op de rol van onszelf als tussenpersoon! Intermediair, bemiddelaar, bancair advies, noem het zoals u het wilt noemen!
Lees verder