De 4 belangrijkste aandachtspunten bij het financieren van verhuurde bedrijfspanden

Geschreven op
19/9/2018
Wij bemiddelen regelmatig vastgoedbeleggers die op zoek zijn naar een passende vastgoedlening (marktconforme zakelijke rente- en aflossingscondities). Ze zien een mooi bedrijfspand te koop staan waar één of meerdere bedrijven als huurder in aanwezig zijn. Vaak gehoorde opmerking is dan “mijn geld levert bij de bank niets meer op, tijd om ook op andere manieren rendement te maken”.

In de praktijk blijkt helaas het aanbod van bedrijfshypotheken vrij mager, grootbanken zijn erg selectief en met een hoog rentepercentage blijft van het veronderstelde rendement weinig meer over.

Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten waar je als ondernemer op moet letten om de benodigde vastgoedfinanciering mogelijk te maken?

  1. Kwaliteit van de huurder(s): wie is de huurder? Zijn er meerdere huurders? Hoe goed zijn deze huurders voor hun geld? Hoe lang lopen de huurcontracten nog? In welke branche zitten de huurders?
  2. Spreiding meerdere objecten: met meerdere verhuurde panden neemt de afhankelijkheid van de huurstroom van één enkel bedrijf af en daarmee de kans op het niet kunnen terugbetalen van de zakelijke lening. De financieringsmogelijkheden zijn groter bij meer dan 5 panden in de portefeuille.
  3. Lage LTV (Loan to Value): hoe meer eigen geld je in de aankoop steekt, hoe fijner de bank het vindt. De verhouding bancaire financiering t.o.v. de waarde van het pand (in verhuurde staat!) is maximaal 60%.
  4. Courant pand: laat je vooraf terdege informeren door professionele en onafhankelijke experts wat de waarde van een pand is. Hierbij gaat het om de waarde in verhuurde staat (dus niet de prijs waarvoor het object op Funda staat!). Factoren als postcodegebied, recente transacties in de omgeving en achterstallig onderhoud zijn nog maar enkele van het totaal aan aspecten wat hierbij bepalend is.

Meer weten en ontdekken of úw case wel te financieren is? Neem contact op met Financieringsfabriek.

Meer kennis

Lees nog meer van onze kennis artikelen:

Geschreven op
15/10/18
Het rentepercentage van uw bedrijfsfinanciering bij uw bank verlagen? Het kan!
Ontdek hoe banken tijdens de looptijd redeneren bij het aanpassen van rentecondities op basis van risico-modellen en hoe je daar als ondernemer zelf invloed op kunt hebben.
Lees verder
Geschreven op
15/10/18
Het risico van te veel financiering!
Jawel hoor! De geldverstrekkers willen weer verstrekken, de economie draait op volle toeren en de rente is nog laag. Waarom zou u geen geld gaan lenen als onderneming om uw plannen te realiseren?
Lees verder
Geschreven op
15/10/18
De​ ​11​ ​signalen​ ​om​ ​een​ ​slechte​ ​tussenpersoon​ ​voor​ ​uw​ ​bedrijfs-​ ​of​ ​vastgoedfinanciering​ ​te herkennen!
Ja, we kunnen ook kritisch zijn op de rol van onszelf als tussenpersoon! Intermediair, bemiddelaar, bancair advies, noem het zoals u het wilt noemen!
Lees verder